ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי חדש יחסית אך בעל משמעות רבה. יש מי שחושבים שמדובר על מסמך משפטי שמיועד למבוגרים או בעלי משפחות בלבד, אך למעשה המסמך מיועד לכל מי שמעל גיל 18 (בוגר) אשר מעוניין להבטיח את הטיפול בענייניו במקרה שלא יוכל לעשות זאת בעצמו בעתיד.
יש מסמכים משפטיים שלפעמים עולה לגביהם השאלה "איך לא חשבו על זה קודם?!?". כזה הוא מסמך ייפוי כוח מתמשך. מדובר על מסמך חדש יחסית בעולם המשפט הישראלי, שהחל להיות לפני שנים ספורות וזאת לאחר שבמשך שנים ארוכות הייתה בעיה שבית המשפט התקשה לתת עליה מענה ראוי והוגן במקרים רבים.
מה זה ייפוי כוח מתמשך?
עריכת ייפוי כוח מתמשך היא מסמך משפטי שנועד להסדיר את מינויו מראש של אדם כלשהו (הממונה) כדי שיטפל בענייניו של אדם אחר (הממנה) במידה וזה האחרון לא יכול עוד לטפל בענייניו בכוחות עצמו מכל סיבה שהיא (רפואית\נפשית).
במה מטפל ממונה:
- בעניינים אישיים
- בעניינים רכושיים
- בעניינים רפואיים
המינוי הוא כמובן בהסכמה מראש של שני המעורבים ועליהם להיות צלולים ומודעים למהות עריכת המסמך ולמשמעות החתימה שלהם עליו. ניתן למנות כמה ממונים, כאשר כל אחד מהם אחראי על עניינים אחרים עבור הממנה. את המסמך עורכים על ידי עורך דין לייפוי כוח מתמשך אשר עבר הסמכה לכך ע"י האפוטרופוס הכללי.
דוגמא לייפוי כוח מתמשך יכולה להיות אדם אשר ממנה את אחותו להיות אחראית על ענייניו הרפואיים (איזה תרופות הוא מסכים לקחת, האם הוא מאשר לבצע בו ניתוח, היכן יאושפז וכן הלאה) ואילו חברו הטוב ממונה על ענייניו הרכושיים (נדל"ן, פנסיה, חסכונות, משכנתא וכדומה).
מי צריך ייפוי כוח מתמשך?
למעשה כל אדם מעל גיל 18 בישראל רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך. מקובל לחשוב שמסמך שכזה רלוונטי רק למבוגרים או לבעלי משפחות וכדומה אך לא כך הדבר. גם אדם בגיל 22 יכול לעבור לצערנו תאונת דרכים שתהפוך אותו לכזה שאיננו יכול לנהל יותר את ענייניו בכוחות עצמו וגם אדם פעיל ודינמי עלול לעבור בגיל 35 אירוע מוחי שיהפוך אותו לבלתי כשיר לניהול ענייניו בעצמו. לצערנו דברים מצערים שכאלו מתרחשים בחיים בהפתעה וללא קשר לגיל.
איך מתנהל הליך ייפוי כוח מתמשך?
עריכת ייפוי כוח מתמשך היא השלב הראשון שיש לבצע בהליך. לאחר מכן יש לבצע הפקדת ייפוי כוח מתמשך אצל האפוטרופוס ולקבל אישור שלו לתקפות המסמך. לעתים המענה יהיה שלילי או יידרשו תיקונים וכדומה. יש לוודא שהתקבל אישור.
המסמך עצמו ייכנס לפועל כאשר הממנה יגיע למצב בוא לפי התנאים שנקבעו במסמך, הוא איננו יכול עוד לנהל את העניינים שלו בכוחות עצמו. יש להביא את המידע הזה לאפוטרופוס באמצעות מסמכים שמאמתים את המצב ולאחר מספר ימים יתקבל מענה לגבי אישור הפעלת ייפוי כוח מתמשך וכניסת המינוי של הממונה (שמתואר במסמך) לפועל.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס – עורך דין ייפוי כוח מתמשך בראש העין אשר מעניק ליווי, ייעוץ וייצוג משפטי בעת עריכה של ייפוי כוח מתמשך או מסמך הבעת רצון בהתאם לחוק הכשרות המשפטית.