הענישה על נהיגה בשכרות הוחמרה מאוד לאורך השנים. הקשר בין תאונות דרכים קטלניות ובין נהיגה בשכרות הוכח יותר מפעם אחת ולכן יש מטרה של הרחקת עברייני תנועה שכאלו מהכביש ויצירת הרתעה חזקה כדי למנוע מקרים נוספים כאלו. יש החמרה אף גדולה יותר כאשר מדובר על בני נוער ונהגים צעירים.
נהיגה תחת השפעת אלכוהול המוכרת בחוק בתור נהיגה בשכרות היא נהיגה מסוכנת עבור כל משתמשי הדרך לרבות הנהג והנוסעים שעמו. על כן יש החמרה גדולה בענישה נגד עברייני תנועה הנתפסים נוהגים בשכרות.
מה הענישה על נהיגה בשכרות?
החוק מתייחס לשתי קבוצות נהגים באופן שונה בכל הקשור להגדרה של נהיגה בשכרות והענישה בגין כך.
הקבוצה האחת היא זאת של נהגים וותיקים ומבוגרים. עונש המינימום בגין נהיגה בשכרות בפעם הראשונה הוא שלילת רישיון לשנתיים, קנס כספי וצבירת נקודות.
הקבוצה השנייה היא זאת של נהגים צעירים וחדשים. עבורם העונש הוא זהה לאלו הוותיקים אבל המשמעות שלו שונה. נהג אשר רישיונו נשלל ליותר משנה נאלץ לעבור מבחן נהיגה מעשי ועיוני (טסט ותיאוריה) מחדש. כמו כן עליו לעבור בדיקות רפואיות כדי לקבל רישיון נהיגה מחדש.
מה ההגדרה של נהיגה בשכרות?
נהיגה בשכרות מוגדרת על ידי החוק על פי כמות האלכוהול בליטר אוויר נשוף בבדיקה של ינשוף. הבדיקה פשוטה ומציג התוצא המהירה. שוטר עוצר אתכם בצד הדרך ומבצע את הבדיקה על המקום. יש לנשוף למכשיר שנקרא ינשוף והוא מציג אם אתם עם יותר מ 240 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף או לא. אם עברתם את הסף אתם נחשבים נוהגים בשכרות. כדי למנוע אי הבנות יש דרישה כיום שהבדיקה תצביע על 290 מיקרוגרם כדי למנוע תוצאות גבוליות וחילוקי דעות על התוצאות.
כאשר מדובר על נהגים חדשים ההגדרה שונה. נהיגה בשכרות בקרב בני נוער וצעירים תהיה אם הם מעל 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הדבר אומר שאין לשתות משקה אלכוהולי מכל סוג כמה שעות לפני הבדיקה. בשל כך רבים בוחרים נהג תורן בעת יציאה למועדון או בר.
מה עושים אם מתבקשים לעבור בדיקה?
מומלץ מאוד להסכים לבצע את הבדיקה ולא לסרב לכך. סירוב לבדיקה הופך את הנהג לאשם באופן אוטומטי אלא אם יש לו סיבה רפואית טובה מאוד לכך שלא הסכים לבדיקה. במצב כזה קשה יהיה לעורך דין להוכיח פגם כלשהו בבדיקה ולהקל על הנהג בבית המשפט.
בנוסף לכך חשוב לדעת שעבור מי שאינם נהגים חדדים או צעירים, הרף שנקבע איננו דרקוני ובמרבית המקרים גם שתיה של משקה אלכוהולי אחד שעה או שעתיים לפני הבדיקה סביר שיאפשר לכם לעבור את הבדיקה. על כן הסירוב מיותר ברוב המקרים.
מה אם נתפסים בעת נהיגה בשכרות?
אם עברתם בדיקה ונמצאתם נוהגים בשכרות יש צורך ליצור קשר עם עורך דין תעבורה שיבדוק את התיק נגדכם ויראה אם ניתן לבטל אותו או לבקש הקלות כלשהן בענישה. הדבר קריטי במיוחד למי שנהיגה היא משלח ידם או נהגים צעירים כמובן. כמו כן במקרים שהנהיגה בשכרות קשורה לתאונת דרכים ייתכן ויהיה צורך של שחרור בערבות עבור הנהג וזאת אפשרי לעשות רק עם עורך דין שמייצג אתכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בצפון אשר מעניק ליווי, הגנה וייצוג משפטי לנהגים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין תעבורה בקריות או עורך דין תעבורה בחיפה – המשרד הוא הכתובת!