הוצאת רישיון קבלן רשום היא משאת נפשם של רבים העוסקים בענף הבניה, אך התהליך לא תמיד פשוט וקל ויש צורך להבין היטב את התנאים והדרישות של רשם הקבלנים. בדיוק לשם כך ריכזנו את המדריך הזה עבורכם עם כל המידע הדרוש לכם.
ענף הבניה עובר מהפכה של ממש בשנים האחרונות ומשקל רב בתהליך יש לרשם הקבלנים. כל מי שעוסקים בענף הבניה תוך כדי הקפדה על מקצועיות, אמינות ויחס הוגן ללקוח, ומעוניינים לבדל את עצמם מחאפרים שונים שגורמים נזק לשמו הטוב, בוחרים להירשם אצל רשם הקבלנים ולהופיע בפנקס הקבלנים בתור קבלן רשום. מעבר לרישום עצמו יש גם יתרונות רבים שנלווים אליו.
מה הם היתרונות של קבלן רשום?
קבלן רשום נהנה מכמה יתרונות שמי שעוסקים בענף ואינם כאלו, אינם זכאים ליהנות מהם.
בין היתרונות של קבלנים רשומים בישראל:
- אפשרות לגשת למכרזים עירוניים ושל מוסדות ציבוריים שונים
- אפשרות העסקה של עובדים זרים ועובדים פלשתינאיים
- אפשרות לבצע עבודות בהיקפים גבוהים יותר על פי הקבוע בחוק
- אפשרות להיות בתוך פנקס הקבלנים ולשדר יותר מקצועיות ואמינות ללקוחות
- אפשרות לבדל את עצמם מכל אלו שאינם קבלנים רשומים
איזה רישיונות קבלן רשום קיימים?
קבלן רשום מקבל רישיון בהתאם להחלטה של רשם הקבלנים לפי תחום עיסוקו (וכמובן על בסיס הפניה שלו לקבל רישיון בענף הקשור אליו). החלוקה היא לשתי קבוצות לפי ענפים שונים:
- רישיון קבלן רשום בענף ראשי – כאן ישנם הענפים הראשיים של עבודות בנייה כמו קבלן רשום לענף הבנייה (ענף 100), ענף תשתיות ופיתוח (ענף 200), ענף גשרים (ענף 300) וכן הלאה.
- רישיון קבלן רשום בענף משני – כאן יהיו ענפים משניים או נישתיים כמו ענף השיפוצים (ענף 131), ענף בטונים ובניית שלדים (ענף 130) וכן הלאה.
מה התנאים לקבלת רישיון קבלן רשום?
רישום קבלנים אפשרי רק למי שעומדים בתנאים ובדרישות של רשם הקבלנים על פי חוק. מעבר לדרישות של המצאת מסמכים שונים המאשרים את הניסיון והעבודות הקודמות שהקבלן היה מעורב בהם, יש צורך לענות על אחד מהפרמטרים הבאים כדי להתחיל את התהליך:
- מהנדס בנייה עם שנתיים ניסיון רלוונטי
- הנדסאי בנייה עם 4 שנות ניסיון רלוונטי
- מנהל עבודה עם 6 שנות ניסיון רלוונטי
- שיפוצניק עם 5 נשות ניסיון רלוונטי (מסלול חדש יחסית)
אם הקבלן עומד באחד הפרמטרים הללו או מעסיק לפחות שני עובדים קבועים שעומדים בפרמטרים הללו, הוא יוכל לבקש להוציא רישיון קבלן. יהיה עליו להוכיח גם שאין לו עבר פלילי או עבר של פשיטת רגל. אל כל אלו יצורפו מסמכים רלוונטיים ותעודות מקצועיות שמוכיחות את יכולותיו.
האם ניגשים עצמאית לרשם הקבלנים להוצאת רישיון קבלן רשום?
ניתן לפנות עצמאית עם כל המסמכים הרלוונטיים, אך מומלץ לגשת רק באמצעות עורך דין לרישום קבלנים המתמחה בכך או חברה שזהו תחום עיסוקה העיקרי. חשוב להבין שהתהליך דורש אימות ואישור של עורך דין שילווה אתכם בתהליך. לכן מומלץ גם לנהל את כל התהליך בחברה מקצועית עם עו"ד שעוסק בכך או ישירות מול עורך דין שרישום קבלנים הוא תחום עיסוקו העיקרי.
יש למלא טפסים שונים, להמציא מסמכים, להציג תעודות ולהוכיח ביצוע עבודות רלוונטיות על ציר זמן מסודר. כל טעות יכולה לפסול את הבקשה בוועדה או לעכב אותה. כאשר הכול מrגש כראוי, התהליך קצר הרבה יותר ולעתים 3-4 חודשים יספיקו לקבלת הרישום המיוחל בתור קבלן רשום ג1 או כל ענף אחר שמתאים עבורכם.