תביעות נזיקין נגד עיריות או מועצות מקומיות הן דבר שבשגרה בכל רחבי המדינה. הן האחראיות על טיפול בכבישים ומדרכות, פנסי תאורה, פחי זבל וכדומה. כאשר נפגעים בשל ליקויים בטיפול או תחזוקה לקויה, יש את הזכות לתבוע פיצוי כספי בשל כך.
העירייה או המועצה המקומית לא תמיד מטפלת כפי שנדרש ממנה בכבישים, מדרכות, פנסים, מתקנים ציבוריים ואפילו פחי זבל. במקרים בהם נגרם מפגע סביבתי מהעדר טיפול ראוי והוא גורם לפגיעה של אנשים או רכוש ממנו, יש את האפשרות להגיש תביעת נזיקין נגד רשות מקומית או עירייה שאחראית על כך.
מתי אפשר לתבוע עירייה או מועצה מקומית?
הגשת תביעת נזיקין נגד עירייה או רשות מקומית יכולה להיות בשל כמה נסיבות אפשריות:
- תאונה ברשות הרבים – פגיעות גוף שנגרמות בשל טיפול לקוי או תחזוקה לא ראויה שלא העירייה. דוגמאות לכך יכולות להיות: מדרכה עם סדקים גדולים שגרמה לנפילה ופציעה או פנסי תאורה שלא עובדים ומונעים אפשרות הבחנה בכתם שמן גדול עליו מחליקים ונפצעים וכדומה.
- נזקים לרכוש – פגיעות ברכוש בגלל תחזוקה לקויה של העירייה. דוגמאות לכך הן מקרה בו ענף גדול נופל על רכב ומנפץ את השמשה שלו או מקרה של בור גדול בכביש שגורם לרכב ליפול לתוכו וגורם נזק לאגזוז של הרכב וכן הלאה.
- מטרד לציבור – מקרים בהם העירייה לא עושה מספיק או איננה מונעת מטרד של קרינה חזקה, רעש גבוהה, ריחות רעים או זיהום אוויר וכן הלאה.
אלו הן 3 נסיבות כלליות לתביעת נזיקין מול העירייה או הרשות המקומית. כמובן שבכל אחת מהן יש מגוון סיטואציות או מצבים שונים שיכולים להוות עילה לתביעה.
איך תובעים רשות מקומית או עירייה?
תביעת נזיקין מול גוף גדול כמו העירייה או רשות מקומית מחייב אתכם להגיע מוכנים לתביעה.
הכוונה היא שיש לאסוף ראיות ועדויות לכך שיש מפגע שהעירייה לא טיפלה בו כפי שצריכה הייתה או שהתחזוקה שלה הייתה לקויה באותו המקום. מעבר לכך יש לאסוף מסמכים רפואיים שיעידו על הפגיעה והנזק שנגרם לכם.
חשוב מאוד לגבות עדויות של עדים לאירוע, אם היו כאלה ולבקש מהם את הפרטים או צילומים שאולי יש במכשיר הסלולרי שלהם ויכול לחזק את הטענות שלכם.
מומלץ לפנות למוקד העירוני בעקבות המקרה כמה שיורת מהר ולדווח את המפגע העירוני כדי שיהיה תיעוד גם לכך. אם מדובר על התראה מבעוד מועד והיא לא טופלה, אז בכלל העילה שלכם לתביעה גדולה יותר.
עורך דין נזיקין שמייצג אתכם ימליץ בדרך כלל להגיש דרישה לתביעת פיצוי נגד העירייה או הרשות המקומית בטרם תוגש תביעה לבית המשפט. לעתים מגיעים להסכם מול העירייה וחוסכים התעסקות בתביעה שיכולה לעלות כספים רבים ולארוך זמן רב.
במידה ואין ברירה ואתם מגישים תביעה לבית המשפט, תהיו מוכנים לכך שחברת הביטוח של העירייה תנסה ולהמעיט בנזק שנגרם לכן או באחריות העירייה לכך. החברות הללו מעוניינות לשלם כמה שפחות ואילו אתם תתבעו על כמה שיותר. חשוב מאוד ייצוג משפטי של עורך דין נזיקין לאורך כל התהליך כדי לשפר את הסיכוי שלכם לזכייה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין נזיקין בצפון אשר מעניק ייצוג משפטי לנפגעים מול המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח והרשות המקומית. אם אתם מחפשים עורך דין נזיקין בקריות או עורך דין נזיקין בעכו – המשרד הוא הכתובת!