שימוע לפני פיטורים הוא זכות של כל עובד שכיר בישראל וחובה שחלה על כל מעסיק. את השימוע יש לערוך על פי התנאים שהוגדרו לכך במסגרת החוק ואם המעסיק איננו עומד בתנאים הללו, הרי שהוא חשוף לאחר מכן לתביעה של העובד בבית הדין לעבודה.
עריכת שימוע לפני פיטורים היא חובה של כל מעסיק בישראל וזכות של כל עובד שכיר. השימוע נועד להגן על העובד בפני פיטורים לא מוצדקים או כאלו שנערכים מסיבות של כעס רגעי וכדומה. יש תנאים ברורים לעריכת שימוע לפני פיטורים וריכזנו אותם במדריך זה.
איך עורכים שימוע לפני פיטורים? – המדריך המלא למעסיק בשנת 2023
התנאים לעריכת שימוע לפני פיטורים בישראל:
- זימון העובד לשימוע – את הזימון יש למסור בצורה רשמית לעובד. הזימון אמור לכלול את הסיבות לשימוע ולהעניק לעובד 24-72 שעות להתכונן לשימוע. אם העובד יבקש הארכה בזמן, נהוג לרוב להסכים לכך במידת הסביר.
- הנוכחים בשימוע – בחדר בוא ייערך השימוע יהיו נוכחים המעסיק, העובד ואדם נוסף שהעובד יכול לצרף בתור עד לשימוע. אותו אדם יכול להיות חבר, קרוב משפחה, חבר וועד העובדים בעסק או עורך דין לדיני עבודה המייצג אותו. יש לתעד את השימוע והמעסיק יכול לצרף לצורך כך מזכירה.
- טיעונים של שני הצדדים – המעסיק יטען את הטענות שלו כלפי העובד והסיבות שהחליט בגינן לפטר אותו. הוא יכול לצרף מסמכים, עדויות או חיזוקים כלשהם לטענות שלו כמו צילומי מצלמות אבטחה, שעון נוכחות וכדומה. לאחר מכן העובד יטען מנגד לגבי כל אחת מהטענות של המעסיק במטרה לשמור על מקום העבודה שלו ויכול להציג הוכחות להגנתו.
- סיכום השימוע – את השימוע יש לסכם ולתעד כולל מתן אפשרות לעובד לעבור על הסיכום ולאשר אותו אם צוינו בו כל הפרטים שעלו בשימוע. יש לכך משמעות רבה להמשך.
- החלטת המעסיק – לאחר יום או יומיים בד"כ ימסור המעסיק את ההחלטה הסופית לגבי העובד, האם יפוטר או יישאר במקום העבודה. את ההחלטה ימסור בצורה רשמית לעובד.
מדוע יש חשיבות לעריכת שימוע לפני פיטורים בשנת 2023?
שימוע לפני פיטורים נועד לא רק כדי למנוע פיטורים מחמת זעם רגעית אלא גם כדי שכל הטיעונים של המעסיק והעובד יעלו במסגרת השימוע ויסוכמו כראוי. הדבר נועד למקרה בו העובד מפוטר אבל מחליט לפנות אל בית הדין לדיני עבודה כדי לתבוע פיצויי פיטורים מהמעסיק או אפילו לתבוע את החזרתו למקום העבודה שלו.
חשוב לציין שבבית הדין לעבודה העובד יכול להציג רק את מה שעלה וסוכם בשימוע ולא עדויות או טענות חדשות או כאלו שטרם היו קודם לכן. על כן חשוב מאוד לוודא שאם מקום העבודה חשוב לעובד, הוא יגיע מוכן לשימוע ויעלה את כל הטענות שלו במסגרת השימוע ומבלי לשמור דברים למועד מאוחר יותר.
כמו כן אי עריכת שימוע על פי הקבוע בחוק מעמיד את המעסיק בסכנה של תביעה גדולה מהעובד, הרבה יותר מפיצויי פיטורים בלבד.
המאמר נכתב בשיתוף עו"ד שאול מוש – עורך דין דיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי לעובדים ומעסיקים בכל אזור צפון הארץ. אם אתם מחפשים עורך דין מומלץ לדיני עבודה בחיפה או עורך דין מומלץ לדיני עבודה בקריות – המשרד הוא הכתובת!