החשש הגדול מרעידת אדמה קטלנית וההבנה כמה חשובים חדרי ממ"ד בישראל של 2024, מובילים לעלייה של ממש בפניות של וועדי בתים משותפים ליזמים שעוסקים בפרויקטים של התחדשות עירונית. כמובן שיש גם ערך מוסך של עליית ערך הנכס בגמר הפרויקט. חשוב מאוד לבחור יזם שמתאים לפרויקט שלכם ולא כל קבלן בנייה. הדרך ארוכה ומפותלת וכדאי להימנע מטעויות מיותרות כבר בשלב בחירת היזם.
בחירה של יזם נכון ומתאים לפרויקט של התחדשות עירונית היא אחד המפתחות המרכזיים באפשרות של הפרויקט להפוך למוצלח עבור כל הנוגעים בדבר ובעיקר עבור הדיירים.
יש פריחה של ממש בענף הבנייה סביב פרויקטים של התחדשות עירונית מסוג פינוי בינוי או תמ"א 38/2 ויש לא מעט קבלנים או יזמים שבוחרים להתמקד בתחום פעילות זה בענף הבנייה. לצערנו לא כולם ראויים להוביל פרויקטים שכאלו, מי בשל חוסר יכולת מקצועית או ניהולית ומי מסיבות של חוסר יושרה.
איך תבחרו יזם לפרויקט התחדשות עירונית?
ראשית כל חשוב לשכור שירותי עורך דין התחדשות עירונית שמתמחה במתן שירות של ייצוג דיירים בפינוי בינוי או פרויקטים של תמ"א 38.
עורך הדין יוכל לעזור לכם לשאול יזמים שונים את השאלות הנכונות ובעיקר למנוע ממכם לחתום על מסמכים או הסכמים שתאם לא מבינים בהם אבל יכולים להיות בלעי משמעות קטלנית לפרויקט שלכם, כמו הסכם נון-שופ שיזמים שונים מציעים בד"כ.
נקודות מפתח לבחירת יזם לפרויקט התחדשות עירונית:
- ניסיון קודם – אל תהיו שפן ניסיונות של יזם חדש בתחום התחדשות עירונית. אלו פרויקטים מורכבים וארוכים ולא כל קבלן או יזם יכולים לעמוד בהם. תבקשו לקבל מידע על פרויקטים קודמים שלהם שדומים למה שאתם צריכים והאם סיימו פרויקטים כאלו בהצלחה.
- חוות דעת והמלצות – אתם חייבים לבקש מהם הפניה לנציגי הדיירים בפרויקטים כאלו כדי לקבל מהם חוות דעת על היכולת של היזם ועל ההתנהלות מולו. בנוסף לכך כדאי לברר על היזם בגוגל או רשתות חברתיות ולבדוק המלצות או חוות דעת נוספות לגבי המקצועיות והאמינות שלו לצד עמידה בלוח זמנים וכן הלאה.
- אינטואיציה – זה אולי נשמע מוזר אבל חשוב מאוד להרגיש "טוב" עם יזם שאתם עומדים לצאת אתו לפרויקט כה ארוך. כימיה טובה היא המפתח להצלחה במקרים רבים וחשוב גם "להרגיש" אם הוא היזם שמתאים לפרויקט שלכם. אבל זה רק האלמנט הסופי והשולי ביחס לשני הקודמים כמובן.
עוד המלצה לפני סיום היא לאפשר לעורך הדין שמייצג אתכם לשאול את היזם שאלות ישירות לגבי היכולות שלו לעמוד בפרויקט כזה, לממן אותו בשלבים שונים הנדרשים לכך וגם לערוך בדיקה עמוקה יותר לגביו לפני שחותמים על הסכם מולו. לעיתים קרובות, עורך דין פינוי בינוי אשר מתמחה בנושא ומחוייב לדיירים יכול להשיג עסקה טובה יותר מהדיירים עצמם, לכן מומלץ לא להתפשר על איכות הצוות המשפטי שמייצג את כלל הדיירים בעסקה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יאיר רוזנר – עורך דין לענייני מקרקעין, אשר מעניק ליווי, ייצוג וייעוץ משפטי בפרוייקטים של התחדשות עירונית (עסקאות פינוי בינוי, תמ"א 38, שימור וכדומה).