עבירה של גניבה ממעסיק נחשבת על פי החוק בישראל כעבירה חמורה יותר מעבירה של גניבה "רגילה". הענישה על כך יכולה להסתכם במספר שנות מאסר ויש מעסיקים שמחליטים אף למנוע פיצויי פיטורין לאותו העובד. הדבר איננו חוקי ולכן העובד רשאי לפנות לבית הדין לעבודה כדי לערער על כך.
מעסיקים שחוו מצב בו אחד העובדים גנב מהם, מוזמנים לפנות למשטרה ולהגיש תלונה על כך. רבים מהמעסיקים רואים במעשה שכזה פגיעה אישית ו/או בגידה באמון, ולכן לא מעורבת כאן רק פגיעה כלכלית אלא גם פגיעה רגשית. מהסיבה הזאת הם לא מחכים להחלטת המשטרה או בית המשפט במתן ענישה לאותו עובד שגנב, אלא גם מפטרים אותו ומונעים ממנו פיצויי פיטורין על דעת עצמם.
האם מותר למנוע פיצויי פיטורין מעובד שגנב?
פיצויי פיטורין זו זכות סוציאלית יסודית ובעלת חשיבות רבה בישראל. על כן, עם כל הכבוד למעסיקים שבוחרים עצמאית על הענשת העובד שגנב בדרך של מניעת פיצויי פיטורים, למעשה אין להם הסמכות להחליט על כך.
במקרים של גניבה ממקום העבודה רק בית הדין לעבודה יכול להחליט בעניין מניעת פיצויי פיטורים, ולכן אותו עובד רשאי להגיש תביעה כנגד המעסיק בעניין זה. במרבית המקרים ימצא בית הדין לעבודה בישראל כי מגיעים לעובד פיצויי פיטורים על פי חוק ויש צורך בנסיבות מאוד מיוחדות כדי שהדבר יימנע ממנו.
היו כמובן מקרים של מניעת פיצויי פיטורים מעובד שגנב, כאשר לעתים הייתה זו מניעה חלקית בלבד. הענידה אמורה להיות במישור הפלילי בלבד ומדובר על ענישה של עד 7 שנות מאסר לאותו העובד, אם יימצא אשם במעשה.
מתי כן ניתן למנוע פיצויי פיטורין מעובד שגנב?
יש כמה מקרים בהם בית הדין לעבודה ידון במניעת פיצויי פיטורים מעובד שגנב במקום העבודה.
- גניבה במקום העבודה – לרוב מקרים של גניבה מהקופה או של גניבת רכוש ומוצרים
- עבודה במקום אחר – במקרים בהם הוא מצהיר על היעדרות מעבודה עקב מחלה
- גניבת לקוחות – במקרה בו העובד נתפס מעביר לקוחות לחברה מתחרה
- הטרדה מינית – כאשר העובד הטריד עובד\ת אחר בזמן העבודה
כל העבירות הללו עומדות תחת ההגדרה של עילה למניעת פיצוי פיטורין מלאים או חלקיים מהעובד.
מה על המעסיק לעשות אם גילה שהעובד ביצע אחד מסעיפים אלו?
במידה ומעסיק מגלה או שיש לו חשד סביר למעשים של גניבה מהעבודה, הוא חייב לאסוף ראיות, עדויות והוכחות לכך. אי אפשר להאשים את העובד על בסיס תחושת בטן או שמועה כלשהי ויש להציג סיבה חדה יותר לעילת פיטורים בשל גניבה וגם מניעת פיצויי פיטורים.
בעסקים רבים מאוד יש כיום מצלמות אבטחה שמתעדות את העבודה בשטח העבודה מסביב לשעון ואם מדובר על עבירה שלא במקום העבודה, אז לעתים בשיחה עם העובד ניתן להקליט הודאה שלו בעבירה בפני המעסיק או בשיחה עם עובד אחר.
חובה להגיע עם הוכחות אחרת הסיכוי של המעסיק להענשה כזאת מצדו היא נמוכה ביותר.
מה יכול לעשות עובד שמעסיק מעוניין למנוע ממנו פיצויי פיטורים?
ראשית כל ההמלצה היא לשכור שירותי עורך דין דיני עבודה כדי לקבל ייצוג של העובד מול המעסיק. החוק מורכב, ההאשמה חמורה ולכן חשוב לקבל יעוץ וליווי משפטי מקצועי כמה שיותר מהר.
ברוב המקרים הללו גם יש כעס רב מצד המעסיק ולכן אם יש פיטורין מהירים ללא שימוע, יש לתעד זאת ולתבוע על כך ואילו אם יש שימוע כדאי להגיע אליו עם העורך דין ששכרתם. בשימוע התהליך חייב להיות על פי החוק וגם חשוב להבין ולתעד כל מילה שנאמרת בו משני הצדדים.
תהליך הפיטורין הוא קו הגנה של העובד במקרים כאלו כיוון שיש רק חשד לגניבה שביצע בשלב זה ואין עדיין הרשעה או ענישה כלשהי מעבר לכך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין דיני עבודה אשר מעניק ייצוג משפטי למעסיקים או ייצוג משפטי לעובדים בשלל סוגיות משפטיות הקשורות ליחסים בין עובד למעביד.