הקולינריה בישראל הולכת ופורחת בשנים האחרונות וגם המודעות לגבי צמחי תבלין שמשפרים את המטעמים שאנו מכינים הפכו ליותר מבוקשים. מתברר שלא חייבים לקנות חלק מהתבלינים הללו בסופרמרקט השכונתי ואפשר לגדל אותם באופן עצמאי ובקלות יחסית במרפסת או בגינה הפרטית.
צמחי תבלין הם בעלי ערך קולינרי רב ויש להם השפעה גדולה על הטעם הסופי כמעט של כל מנת מזון שמכינים. בישראל יש מודעות גבוהה לשימוש בסוגים שונים של צמחי תבלין ולכן תוכלו למצוא אותם על המדפים בכל מכולת או סופרמרקט באזור המגורים שלכם.
הפופולאריות של צמחי תבלין כל כך גבוהה שישראלים רבים, ומדובר על עשרות אלפי כבר, בוחרים לגדל את צמחי התבלין הללו בכוחות עצמם במרפסת או בגינה הפרטית שלהם. מתברר שגידול של צמחי תבלין איננו קשה במיוחד וכל אחד יכול לעשות זאת וליהנות מתבלינים בהישג יד ובעלות סמלית ביחס לעלות שלהם בחנויות.
רחלי מפרחי אשדוד סיטי, בעלת חנות פרחים באשדוד שמוכרת גם צמחי תבלין, בחרה עבורכם 10 צמחי תבלין שאפשר לגדל בבית.
10 צמחי תבלין שאפשר לגדל לבד בבית
- בזיליקום – אחד השתילים הכי יפים ומיוחדים שישנם אך בעל תוחלת חיים קצרה יחסית ולכן יש לעשות בו שימוש בזמן הנכון. מגיע בכמה טעמים שונים על פי הזן שתבחרו לשתול – טעם הדרים, טעם חריף או טעם קלאסי של בזיליקום.
- עלי דפנה – צומח באיטיות אך מגיע לממדים של שתיל מרשים ויש מי שיאמרו אפילו עץ קטן. מפיק עלים רבים לשימוש ומומלץ אפילו לרכוש אותו כבר בגודל של כחצי מטר עם תנובה מהירה של עלים טעימים.
- עירית – בעל מראה שמזכיר דשא אבל עם טעמים נפלאים שמזכירים שום או בצל, תלוי בסוג השתיל שתבחרו. מומלץ להוסיף כמה עלים שגזמתם אל תוך האדמה לחיזוק הצמיחה והטעמים.
- כוסברה – רבים מתבלבלים עם פטרוזיליה והטעמים גם דומים מעט אך מדובר בשתיל עם שילוב טעמים של מרווה, הדרים ופטרוזיליה. מומלץ לגדל את השתיל בכמה שלבי חיים כיוון שברגע שגוזמים אותו הוא לא מתחדש וכדי להבטיח אספקה שוטפת כדאי ליצור שלבים שונים של גידול.
- שמיר – כמו הכוסברה גם כאן כדאי להשקיע בכמה שלבים שונים של גדילת צמח תבלין זה. יש לו ארומה שאוהבים או שונאים ויש על כך חילוקי דעות לאורך שנים.
- נענע – התוספת המושלמת לכל כוס תה וגם לכמה מאכלים מיוחדים וטעימים. יש לקחת בחשבון שהנענע בעלת טעם משתלט וחזק ולכן כדאי שלא תבוא במגע ישיר עם צמחי תבלים נוספים בשטח הגידול שלכם.
- אורגנו – תבלין יווני שמזוהה מאוד עם המטבח האיטלקי דווקא. ניתן לבחור בין כמה זנים שמפיקים טעמים שונים כל אחד. היתרון שלו הוא אורך החיים של עד שנתיים בטיפול נכון.
- פטרוזיליה – אחד התבלינים הנפוצים ביותר במטבח הישראלי וצמח תבלין שמומלץ מאוד לגדל. יכול להחזיק לאורך חודשים ארוכים באמצעות גיזום נכון שמאפשר לו צמיחה מחודשת ללא צורך בשתילה נוספת.
- מרווה – צמח תבלין שמתאים למנות מסוימות והופך אותן למושלמות. יש כמה זנים ומומלץ לשתול מרווה ננסית שאיננה מתפשטת על שטח רב ביחס למרווה רגילה, אך מעניקה את אותם הטעמים.
- טימין – אחרון חביב הוא צמח תבלין פחות נפוץ אך כזה שיכול לעורר מאכלים רבים בזכות שימוש נכון. טימין מגיע בכמה טעמים שונים וכדאי לברר מראש מה הכי מתאים עבורכם.
רחלי ממליצה להתחיל בגידול של 2-3 צמחי תבלין בלבד ולאחר שלומדים איך לטפל בצמחים שכאלו נכון, להרחיב את ההיצע שלכם בגינה או במרפסת הבית.
המאמר נכתב בשיתוף עם פרחי אשדוד סיטי – חנות פרחים מטריפה באשדוד אשר מציעה סידורי פרחים באשדוד או עציצים מעוצבים באשדוד אשר יכולים להתאים לכל בית, משרד או חלל שרוצים להכניס בו חיים, אווירה ושמחה.
לעוד חנויות פרחים באשדוד, ניתן לגשת אל אתר פרחים אשר מציג חנויות פרחים מומלצות בפריסה ארצית.